Eefje Donkerblauw

een film van Charlotte Dewulf
met Celine Verbeeck en Joren Seldeslachts

Eefje Donkerblauw

Nederlands

Eefjes verhaal

Eefje Donkerblauw leeft gelukkig in haar donkerblauw huis met donkerblauwe stoelen, een donkerblauwe tafel, een donkerblauw bed, kortom alles in Eefje haar huis is donkerblauw. Zelfs haar beste vriend, Antonio de donkerblauwe vis. Soms kan het wel eenzaam zijn in dat grote donkerblauwe huis, dus probeert Eefje contact te zoeken met de grijze mensen in haar stad. Vol enthousiasme zet ze een blauw kraampje op midden in de grijze wijk om blauwe bessenconfituur te verkopen.

Lees Eefjes verhaal >>

Volg Eefje

Ben je ook gebeten door het verhaal van Eefje Donkerblauw en de realisatie van de film? Hou dan zeker deze website in de gaten. Ook op Facebook vindt je Eefje terug. Als je bevriend wordt met Eefje, houden we je regelmatig op de hoogte van de film. Je vindt er alles van foto's tot weetjes. Wanneer Eefje vertoond worden zullen we het natuurlijk ook op Facebook laten weten!

Word vriend van Eefje >>

Zie Eefje

Het komende jaar wordt Eefje Donkerblauw ingestuurd naar tal van festivals. Als Eefje geselecteerd zou worden voor een festival in België kunnen jullie de film natuurlijk ook komen bezichtigen! Nadat Eefje een jaar het filmfestivalcircuit doorlopen heeft, is er de mogelijkheid tot een verkoop op DVD. Ondertussen wordt er ook bekeken of er extra voorstellingen voorzien kunnen worden. Als Eefje ergens vertoond zal worden zal je het hier het eerste weten!

Kan ik Eefje ergens zien? >>

Het verhaal

Korte inhoud

Eefje Donkerblauw leeft gelukkig in haar donkerblauw huis met donkerblauwe stoelen, een donkerblauwe tafel, een donkerblauw bed, kortom alles in Eefje haar huis is donkerblauw. Zelfs haar beste vriend, Antonio de donkerblauwe vis.

Soms kan het wel eenzaam zijn in dat grote donkerblauwe huis, dus probeert Eefje contact te zoeken met de grijze mensen in haar stad. Vol enthousiasme zet ze een blauw kraampje op midden in de grijze wijk om blauwe bessenconfituur te verkopen. Dat draait echter uit op een groot fiasco. De grijze mensen vinden Eefje vreemd en zijn helemaal niet geïnteresseerd om confituur te kopen, laat staan om met haar te praten.

Hierdoor verliest Eefje helemaal de moed. Ze beslist dat ze helemaal geen mensen meer nodig heeft en dat ze gelukkig genoeg is alleen in haar donkerblauw huis. Maar wat als ze dan de lieve maar verlegen koning Goudgeel tegenkomt?!

Origineel verhaal

Het kinderboek Eefje Donkerblauw geschreven door Geert De Kockere, haalde de top 10 van 'Het mooiste kinderboek aller tijden'. We kregen de toestemming van de schrijver en de uitgeverij om het verhaal te verfilmen.

De mood

Algemeen

De bedoeling is om een nieuwe wereld te creëren. Een sprookjeswereld waar zowel jong als oud in kan geloven. Decor en kostuum zullen helemaal in thema zijn, zodat mensen in het verhaal kunnen meestappen. Het huis van Eefje zal niet deels blauw zijn, maar helemaal donkerblauw, net zoals de rest van haar droomwereld. We willen een romantische maar mysterieuze sfeer creëren waar iedereen door meegesleept wordt.

Eefje's huis

Eefje woont in een klein blauw huisje in de duinen. Haar slaapkamer is een gezellig rommelkot van blauwe dingen. In de romantische iets ouderwetse keuken vind je alles van blauwe confituur tot blauw bestek. Haar slaapkamer is de ideale plaats voor mooie blauwe dromen.

De grijze stad

De grijze mensen houden van herhaling, structuur, neutraliteit en overzicht. Voor hen moet niets gezellig zijn. Ze houden van hun industriële huizen zonder frulletjes. Door hun repetitief leven zien ze echter niet hoe hun wereld langzaam afslijt.

Het strand

Dit is een plaats in de natuur waar het kleur blauw en geel elkaar raken. De zee streelt als het ware het gele strand. Een idealere omgeving om Eefje Donkerblauw en koning Goudgeel elkaar te laten ontmoeten bestaat er niet.

De personages

Het kleurenaspect wil ik hier volledig doortrekken. Eefje draagt enkel donkerblauwe kleren en heeft een donkerblauwe schijn in haar haren. Alles wat bij ons een natuurlijke kleur heeft, (wenkbrauw, wimpers, lippen, …), is bij haar donkerblauw. Het kindse gedrag van Eefje wordt weerspiegeld in haar kledij. Ook goudgeel heeft echte goudblonde lokken en zijn huid is goudbruin. In goudgeel zijn kledij zijn er kleine hints naar zijn koningschap en natuurlijk zijn ze ook allemaal goudgeel. De grijze mensen daarentegen zien er mottig, ziekelijk en vermoeid uit. Het kleur van hun haar is afgetrokken en ze dragen enkel repetitieve saaie vergrijsde kleren.

Cast

Eefje Donkerblauw wordt vertolkt door Celine Verbeeck. Het verhaal was ook één van haar favorieten toen ze klein was, waardoor ze geen minuut twijfelde over de rol. Celine speelde 10 jaar geleden haar eerste serieuze rol als Wiske in 'Suske en Wiske: De duistere diamant'. Daarnaast speelde ze nog in 'Thuis', 'Danni Lowinski', 'De laatste zomer' en in nog heel wat kortfilms. Als diploma heeft ze 'musical' op zak, wat alleen maar kan helpen om de excentrieke vrolijke Eefje neer te zetten.

Joren Seldeslachts neemt de rol van koning Goudgeel op zich. In zijn jonge jaren speelde hij de rol van Blinker, maar sinds hij afstudeerde aan het Lemmensinstituut worden hem allerlei volwassen rollen aangeboden. Hij speelde mee in 'Code 37', 'Dubbelleven', 'Little Black Spiders', 'Aspe', 'Zone Stad', 'The White Queen' en 'In Vlaamse velden'. Daarnaast verleende hij zijn talent aan heel wat kortfilms.

Crew

De realisatie van dit project kan natuurlijk niet zonder een fantastisch crew. Een enorme dankuwel aan hen voor alle steun die ze verlenen aan dit project.

 • Mattijs Deraedt - Scenario
 • Fronie Derveaux - 1e regie assistent
 • Asma Daghrir - Script
 • Amelie Reynaert - Figuratie
 • Ilke Schelfthout - Algemene opnameleider
 • Nienke Sels- Setopnameleider
 • Hans Rigouts - Runner / Opnameleiding
 • Jana Vandermeersch - Opnameleiding
 • Noémie Morren - Opnameleiding
 • Lien Vandecastele - Opnameleiding
 • Kathy Bruggeman - Opnameleiding
 • Nick Bollaert - D.O.P.
 • Lennert Potums - 1e camera-assistent
 • Rachelle Sluiters - 2e camera-assistent
 • Joris De Keersmaeker - 2e camera-assistent
 • Jannes De Leest - Chef licht
 • Michiel Knops - Assistent electro
 • Joni de Borger - Assisitent electro
 • Felix Ryckebusch - Grip
 • Kenneth Vandereet - Sounddesign
 • Adriaan de Pooter - Percher
 • Myrthe Douma - Setdresser
 • Thijs Hauspie - Constructeur
 • Eline Jacques - Kleedster
 • Nathalie Baert -Supervisor Make-up
 • Johanna Cools - Chef Make-up
 • Vermeersch Niek - Assistent Make-up
 • Julie Geldhof - Assistent Make-up
 • Maarten Verlinden - Montage / grading / SFX
 • Gregory Caron - Soundtrack
 • Jean-Pierre Lepoutre - Opera zanger
 • Peter Naert - Titles

Waar wordt Eefje vertoond?

Het komende jaar wordt Eefje Donkerblauw naar allerlei filmfestivals ingestuurd. Als hij de shortlist haalt, wordt hij vertoond op dat festival en krijgt hij de kans om in de prijzen te vallen. Als we een kans willen maken op deze filmfestivals mogen we Eefje nog niet verkopen op DVD. Daardoor verliest de film namelijk zijn exclusiviteit. Voor de organisators is het dan niet langer interessant om de film te vertonen omdat hij toch al voor iedereen beschikbaar is. Het kan wel dat er gedurende dit jaar nog voorstellingen van Eefje georganiseerd worden. Als dit het geval is wordt u zeker op de hoogte gebracht. Na de filmfestivals kan Eefje eventueel wel op DVD verkocht worden. Mocht dit gerealiseerd worden zullen we het zeker ook niet van u onthouden en laten we u iets weten op de website en Facebook!

Op volgende evenementen wordt Eefje vertoond

Boekenbeurs 2014

De geestelijke vader van Eefje is alreeds 25 jaar dichter daardoor krijgen we de kans om Eefje Donkerblauw op de boekenbeurs te vertonen! Hieronder kan je lezen waar en wanneer je Eefje op de boekenbeurs kan bekijken.

Geert De Kockere 25 jaar dichter

Dinsdag 11 november, Groene zaal, 13u-14u Geert De Kockere debuteerde 25 jaar geleden met de poëziebundel Vingers in de jam. Hij kijkt terug op zijn carrière en brengt gedichten uit zijn jubileumbundel Samen over een muurtje. Deze feestelijke bundel bevat 101 nieuwe gedichten voor jong en oud. Als afsluiter wordt de prachtige kortfilm Eefje Donkerblauw van Charlotte Dewulf getoond. Voor 4 tot 101 jaar.

www.boekenbeurs.be

 

JEFF - EUROPEES JEUGDFILMFESTIVAL
Met veel trots kunnen we jullie melden dat Eefje Donkerblauw geselecteerd is voor het JEFF (Europees Jeugdfilmfestival)!!

http://www.jeugdfilmfestival.be/nl/festival/screenings/79

Jullie hebben gelukt Eefje Donkerblauw speelt twee keer op het festival! Elk aan een andere kant van het land. Dus er is wat wils voor alle Eefje Donkerblauw fans!
ANTWERPEN

Ma 16 Feb 10:30 — Zuiderpershuis

BRUGGE

Vr 20 Feb 13:30 — Cinema Liberty

 

CiNéPUBLIC

Met 20 andere kortfilms werd Eefje Donkerblauw geselecteerd voor cinépublic op 14 maart 2015. Een festival die de jonge filmmakers een duwtje in de rug wil geven.

WINNER: Beste Cinematografie

 

TUMULTINGENT

Op 25 maart 2015 zet Tumult.fm de Gentse binnenstad voor de derde maal op stelten met een atypische manifestatie waarin Gent zélf een platform wordt voor haar artistieke scene. Ook de Sphinx cinema kan hier niet ontbreken! Daar kaapt het jong Gents filmhuis Earlybirds Films én filmzaal, waar ze van 13u tot 00u hun filmselectie zullen presenteren. Eefje Donkerblauw kozen ze uit voor hun jeugdprogramma die speel vanat 13u!

 

YOUNGABOUT - Italië

Het Youngabout filmfestival in Bologne Italïe wil aandacht geven aan de jonge filmmakers. Eefje donkerblauw werd geselecteerd voor de categorie beginnende filmmakers voor regisseurs tussen de 13 en 28 jaar. Eefje werd vertoond op 22 & 25 maart. De dagen erna kregen we via onze facebookpagina onverwacht enkele lovende berichten binnen!

 

BIFFF- BRUSSELS INTERNATIONAL FANTASTIC FILMFESTIVAL

Op de dag van de belgische film op 10 april, mocht ook Eefje Donkerblauw komen opdraven.

 

Hieronder alvast een teaster van de film!

Fotohoekje

Eefje Donkerblauw

een film van Charlotte Dewulf